Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kladně vyhořel byt, hasiči evakuovali 30 obyvatel domu. Škody jdou do statisíců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Kladno - V noci na dnešek vypukl požár bytu ve třetím patře v kladenské čtvrti Kročehlavy. Hasiči museli evakuovat 30 lidí a vyhlásit druhý poplachový stupeň. Hasiči před Vánoci opět nabádají k ostražitosti. Chvilka nepozornosti může skončit neštěstím.

Požár v ulici U Hvězdy byl hlášen po 22:00. Hasiči obyvatele čtyřpatrového domu zachraňovali pomocí vyváděcích masek. Na místě hasičům asistovali i policisté a záchranáři. "Z domu bylo při požáru evakuováno 31 osob," upřesnil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Přibližně po půlhodině byl požár uhašen. Vyhořela jedna místnost třípokojového bytu, o patro níž byl další byt vyplaven. "Příčina je zřejmě nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm," uvedl mluvčí.

Podle mluvčí středočeské záchranné služby Petry Effenbergerové na místo vyjel jeden vůz s lékařem a sanita. "Devět lidí bylo vyšetřeno, všichni byli ponecháni na místě," uvedla.

Dva dospělí a tři děti se nadýchali zplodin při nočním požáru rodinného domu v Pleteném Újezdu na Kladensku. Příčinou bylo vznícení hořlavých materiálů od adventní svíčky.

Událost byla hlášena před 03:00, zhruba po hodině a půl se plameny podařilo uhasit. "Hořel dvoupodlažní dům, byl celý zakouřený. Přímé škody byly vyčísleny na 800.000 korun, uchráněné hodnoty na jeden milion Kč," uvedl Holomčík. Na místě byli i dva psi. Jeden uhynul, druhého odvezli hasiči k veterináři.

Hořící svíčka nebo prskavka je otevřený oheň a jako s takovým by se s ní mělo zacházet. Ještě ve vzdálenosti 8 -10 cm od plamene svíčky teplota přesahuje 200 °C, což stačí k zapálení papíru, plastů, textilií a dalších předmětů, které doma neopatrně necháte v blízkosti hořící svíčky. Zapálenou svíčku nelze proto položit kamkoli a na cokoli. Svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem apod.). Svíčky umísťujte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, nenechávejte je ani na poličce nebo skříni, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu, radí hzscr.cz.

Zapálené svíčky, ať již umístěné na vánočním stromku, adventních věncích nebo jinde, nesmíme nechat během jejich hoření bez dozoru. Zhasněme je vždy, když opouštíme domov nebo jdeme spát. Jsou zaznamenány i případy, kdy si majitel bytu odskočil zakouřit na balkón a hořící svíčka mezitím způsobila požár. Pod stálou kontrolou by měla být i zapálená vonná aromalampa, u které hrozí vyhřeznutí hořlavin na podložku.

Témata:  kladno hasiči požáry

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy