Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko chystá pro Norsko nótu kvůli Michalákovým

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ministerstvo zahraničí chystá další diplomatickou nótu pro Norsko kvůli případu bratrů Michalákových. Starší z chlapců totiž dostal norské občanství.

České úřady chtějí norskou stranu upozornit na to, že hoch zůstává dál i českým občanem. S odvoláním na mluvčí ministerstva Irenu Valentovou to dnes uvedl server iRozhlas.cz.

Norská sociální služba odebrala české matce a otci dnes dvanáctiletého Denise a osmiletého Davida v roce 2011 kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

O zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům rozhodly předloni norské úřady, otci práva ponechaly. Matka s odvoláními u vyšších instancí neuspěla a chystá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Její minulou stížnost štrasburský soud nepřijal. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že ČR teď Michalákovou ve Štrasburku podpoří.

Podle serveru iRozhlas.cz ministerstvo dostalo oznámení o udělení norského občanství staršímu chlapci od českého velvyslanectví na konci června. Ambasádě informaci zaslalo norské ředitelství cizinecké služby. Hoch má nyní občanství dvě.

Ministerstvo zahraničí Norsku kvůli kauze zaslalo už několik nót, nyní to chce kvůli udělení občanství staršímu ze synů udělat znovu. "Norsko musí respektovat, že chlapec je zároveň i českým občanem, tedy Norsko musí respektovat pravomoci českých orgánů ve vztahu ke svému občanovi včetně pravidel mezinárodního práva o konzulární ochraně poskytované Českou republikou svým občanům," citoval iRozhlas.cz mluvčí ministerstva Irenu Valentovou.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Eva Michaláková Norsko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy