Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr školství chce peníze pro české studenty na výjezdy do Francie a Německa

Vysokoškolští studenti
Vysokoškolští studenti
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) v pondělí požádá vládu o peníze na podporu studia českých žáků na Carnotově lyceu ve francouzském Dijonu a na Gymnáziu Friedricha Schillera v německé Pirně. Výjezdy mladých Čechů na obě školy česká vláda podporuje již tradičně. Další fungování spolupráce na těchto vzdělávacích projektech bude podle ministerstva školství do roku 2020 potřeba podpořit zhruba 373.953 eur (9,5 miliony korun) formou daru do zahraničí.

Carnotovo lyceum v Dijonu přijímá každoročně šest českých žáků na základě dohody českého ministerstva školství s francouzským ministerstvem zahraničí. Studium je tříleté a je zakončeno francouzskou maturitou. Celkem tedy na lyceu studuje 18 Čechů.

Společné studium českých a německých žáků na Gymnáziu Friedricha Schillera v Pirně je určeno pro děti v 7. až 12. roce školní docházky. Po dobu jejího plnění zůstávají kmenově žáky české školy. Vyučuje se ve dvojjazyčných třídách, kam může chodit 15 Čechů a 15 Němců. Šest tříd nabízí kapacitu pro celkem 90 českých dětí.

Studium Čechů v Dijonu by vláda měla od letoška do roku 2020 každoročně podpořit 8000 eury (203.840 Kč) z rozpočtu ministerstva školství. Peníze pak půjdou na ubytování Čechů v internátě a stravování ve školní jídelně. Zbývající náklady podle ministerstva uhradí příspěvky z Francie a od rodičů, kteří za dítě zaplatí 500 eur.

Vzdělávací projekt v Pirně funguje na základě ujednání mezi českým ministerstvem školství a saským ministerstvem kultu. Česko platí jednu třetinu nákladů na ubytování a stravování českých žáků. Zbytek hradí saská strana. Při plném obsazení 90 českými žáky je maximální výše úhrady z ČR 119.642 eur (zhruba tři miliony Kč) ročně. Součástí projektu je celodenní program včetně mimoškolních aktivit. Čeští žáci bydlí společně s německými na internátě.

Studium českých žáků v českých sekcích v Carnotově lyceu v Dijonu je projektem, jehož historie sahá do roku 1920. Vznikl z iniciativy tehdejšího Ministerstva školství Československa. V minulosti byl přerušen v období druhé světové války a vlády komunistů v letech 1948 až 1964 a 1973 až 1989. Podle ministerstva je jedním z hlavních projektů česko-francouzské spolupráce v oblasti vzdělávání, podobně jako je projekt v Pirně stěžejní pro spolupráci se Svobodným státem Sasko. Podpora výuky českého jazyka v Německu vyplývá i ze strategického dialogu, který má prohloubit spolupráci mezi oběma zeměmi.

Témata:  školství vláda studenti Francie Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy