Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko chce požádat Evropskou komisi o peněžní pomoc pro OKD

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Česká republika má v plánu požádat Evropskou komisi o peníze na pomoc propuštěným z černouhelné společnosti OKD. Finance by měl stát dostat z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci (EGF).

Fond poskytuje podporu na zmírnění dopadů hromadného propouštění, kdy o práci přijde v jedné firmě a u jejích dodavatelů a odběratelů přes 500 lidí. V minulém programovém období mezi lety 2007 až 2013 české této možnosti už jednou využilo. Finance získal projekt společnosti Unilever.

Nyní při útlumu těžby v OKD o finance požádá stát, projekt bude pak dělat úřad práce.

Ministerstvo práce propočítalo dvě varianty - propuštění 1800 a 8000 osob letos a na počátku příštího roku. V materiálech pro vládu vysvětluje, že vychází z kvalifikovaných odhadů úřadů práce pro uzavření Paskova a také pro propouštění v dole i u dodavatelů.

EGF uznává jen část technických nákladů a výdajů na dávky. Z uznaných nákladů pak proplácí 60 procent, Česko musí dodat 40 procent rozpočtu. Finance by se využily na vytvoření mobilního pracoviště úřadu práce přímo u firmy, poradenství, rekvalifikace, dotovaná pracovní místa a příspěvky na rekvalifikace a dojíždění za prací.

Ministerstvo financí uvedlo, že si resort práce musí peníze na spolufinancování zajistit v rámci schválených výdajových rozpočtových limitů.

Ministerstvo práce připravilo hned dvě varianty. Při té „pravděpodobnější" a propuštění 1800 osob by bylo potřeba celkem přes 178 milionů korun. Z toho aktivní opatření jako mobilní pracoviště s pěti zaměstnanci a dvěma poradci na devět měsíců, rekvalifikace pro 830 osob či dotovaná místa pro 150 lidí vyjdou na zhruba 50,3 milionu korun.

Takzvaná pasivní opatření jako dávky a podpory mohou u EGF představovat ale jen 35 procent rozpočtu. Z EU je tedy na ně možné získat 27,1 milionu. Celkový rozpočet projektu, na který by fond dal finance, tak může i s náklady na technickou podporu činit 80,5 milionu milionu. Z toho dvě pětiny hradí stát. Tři pětiny - tedy celkem 48,3 milionu - je možné získat z EGF.

Podle „pesimistické varianty" by na řešení situace bylo potřeba celkem 708,5 milionu korun. Mobilní pracoviště s desítkou úředníků a čtyřmi poradci, rekvalifikace pro 3320 osob či dotovaná místa pro 600 lidí by vyšla na 196,7 milionu. Rozpočet by tak mohl zahrnout pasivní opatření za 105,9 milionu, celkem by i s technickými výdaji činil přes 314,6 milionu. Z fondu by bylo možné získat 60 procent - zhruba 188,8 milionu.

Témata:  EU OKD Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy