Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bez volného pohybu osob nebude přístup na trh EU možný, varuje Švédsko Británii

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Stockholm/Londýn - Londýn podle Švédska nemůže očekávat, že získá plný přístup na vnitřní trh Evropské unie, když nebude ctít zásadu volného pohybu osob.

Řekl to dnes švédský premiér Stefan Löfven. S jednáním o odchodu Británie z Evropské unie ale podle něj není třeba spěchat, pro obě strany by měly být dohodnuty maximálně výhodné podmínky.

"Nemůžete mít volný pohyb zboží, služeb a kapitálu, ale nikoliv lidí," řekl premiér. "Měli bychom udělat brexit co nejjednodušší a nejpřínosnější pro obě strany," řekl podle agentury Reuters předseda švédské středolevé vlády.

Švédský premiér si také přeje, aby se kvůli takzvanému brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, nesnižovala důležitost jiných témat, například vytváření pracovních míst nebo řešení bezpečnostních a ekologických problémů.

Témata:  Velká Británie Švédsko EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy