Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva chce vydat do Severní Koreje uprchlíka, kterému hrozí poprava. Aktivisté se bouří

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - Severokorejský uprchlík Čche Mjong-pok, který žil posledních téměř 20 let na útěku v Rusku, by měl být v pátek vrácen do své vlasti. Ruská nevládní organizace Memorial se snaží ještě rozhodnutí ruského soudu zvrátit, muž totiž s největší pravděpodobností skončí v KLDR na popravišti.

Čche Mjong-pok pracoval v roce 1999 jako dřevorubec na Sibiři, podařilo se mu ale utéci strážcům a dostat se až do Petrohradu. Ve městě se pak ukrýval, dokud ho nezatkly ruské úřady, napsal jihokorejský list Čoson ilbo.

Rusko a Severní Korea podepsaly v listopadu 2014 dohodu o vydávání občanů, pokud ti do druhé země vstoupili nelegálně nebo na území druhé země nelegálně žijí.

Podle britského deníku The Daily Telegraph je cílem dohody především odradit od pokusů o útěk severokorejské dělníky, kteří jsou posíláni na Sibiř vydělávat peníze pro severokorejský diktátorský režim.

"Pokud bude mít štěstí, bude Čche poslán do pracovního tábora. Je ale mnohem pravděpodobnější, že bude popraven," prohlásil šéf organizace na ochranu lidských práv Human Rights in Asia Ken Kato. "To je typický trest pro uprchlíky, má sloužit jako odstrašující příklad. Kdyby režim nic nedělal, pak by tisíce dělníků v cizině utekly za lepším životem," dodal.

Témata:  Severní Korea Rusko popravy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy