Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrušení vojenských cvičení? USA ctí závazky vůči Jižní Koreji, ujišťuje Mattis

U.S. Army
U.S. Army
Foto: marines.com **www.marines.com**

Soul - Šéf Pentagonu James Mattis dnes přicestoval do Soulu. Tamní politiky ubezpečil, že Spojené státy nadále ctí závazek chránit Jižní Koreu.

Mattis se v Soulu sešel se svým jihokorejským protějškem Song Jong-muem během krátké zastávky na cestě z Pekingu do Tokia.

"Rozhodnutí zrušit vojenská cvičení vytváří větší příležitost pro naše diplomaty k jednání a větší prostor pro mírové řešení situace na Korejském poloostrově," řekl Mattis.

Ujištění následovalo po jednostranném rozhodnutí Donalda Trumpa zrušit společná vojenská cvičení. "USA na Korejském poloostrově ponechají dosavadní počet vojáků," dodal Mattis, který do Soulu přiletěl po návštěvě Číny.

Vojenských manévrů se odmítá vzdát Japonsko, které má s Pchjongjangem řadu nevyřízených záležitostí. Tokio sice uvažuje o jednání premiéra Šinzó Abe s vůdcem KLDR Kim Čong-unem po vzoru summitu USA-KLDR v Singapuru, termín však ještě nezazněl. 

Témata:  Jižní Korea U.S. ARMY USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy