Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sonda New Horizons v tuto chvíli prolétá kolem planetky Ultima Thule

Sonda New Horizons
Sonda New Horizons
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) čeká na signál ze sondy New Horizons, která měla dnes po půl sedmé ráno SEČ proletět kolem planetky Ultima Thule. Jde o nejvzdálenější objekt sluneční soustavy, k němuž se dostala sonda vyslaná ze Země. Aparát planetku, vzdálenou od Země 6,6 miliardy kilometru, vyfotografuje a signál z něj byl měl doletět k Zemi v 16:28 SEČ, uvádí stanice BBC.

"Do toho, New Horizons! Zatím nikdy vědecký aparát nezkoumal nic tak vzdáleného," zvolal v 06:33 SEČ, tedy ve chvíli, kdy měla sonda začít snímkovat, vědecký ředitel laboratoře aplikované fyziky Johnse Hopkinse Alan Stern.

Předtím přiznal, že nebude zastírat, že existuje určité riziko a že tým očekává "jako na jehlách, jak to dopadne". New Horizons míjí planetku o průměru asi 30 kilometrů ve vzdálenosti 3500 kilometrů od jejího povrchu. Riziko spočívá v tom, že by aparát mohl při průletu narazit do kousků ledu nebo kamení. Při jeho rychlosti 14 kilometrů za vteřinu by se mohly přístroje poškodit už při srážce s částicemi o velikosti zrnka rýže.

NASA vysílá na své stránce www.nasa.gov/nasalive simulaci přeletu sondy doprovázenou skladbou, již pro tuto příležitost zkomponoval kytarista skupiny Queen Brian May, který má doktorát z astrofyziky.

První signál ze sondy by měl k Zemi dorazit v 15:45 SEČ a na 17:30 SEČ je ohlášena tisková konference. Ve středu pak má NASA na briefingu ohlásit vědecké poznatky o Ultima Thule.

Témata:  sonda New Horizons vesmir NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy