Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda souhlasí, aby lesy ČR letos přispějí do rozpočtu 5,6 miliardy korun

Martin Stropnický /ANO/, Jan Mládek /ČSSD/, Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Martin Stropnický /ANO/, Jan Mládek /ČSSD/, Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda dnes dala státnímu podniku Lesy ČR souhlas, aby letos převedl do rozpočtu 5,6 miliardy korun. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Loni podnik, kterému patří zhruba polovina lesů v zemi, přispěl do rozpočtu 8,2 miliardy Kč. Peníze z vytvořených zisků státu posílá od roku 2013, od té doby to bylo více než 20 miliard korun.

"Já jsem to ráno avizoval jako mikulášskou nadílku," řekl dnes Jurečka. Vláda podle něj souhlasila, že peníze budou převedeny do státního rozpočtu do konce letošního roku.

Lesům ČR za prvních devět měsíců letošního roku klesl hrubý zisk meziročně o 29 procent na 3,9 miliardy korun. Tržby za vlastní výrobky a služby podniku za první tři čtvrtletí klesly o 16 procent na 8,13 miliardy korun. Těžba dřeva zůstala na úrovni šesti milionů metrů krychlových.

Za snížením zisku a výnosů je podle vedení podniku dlouhodobý pokles ceny dřeva na trhu a také to, že se zpracovává větší množství nahodilé těžby, například vinou kůrovcové kalamity.

Témata:  Lesy ČR Marian Jurečka vláda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy