Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko na dobré cestě k tomu, jak udržet svůj dluh

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Brusel - Úsporná opatření a reformy by měly vést k úspěšnému ukončení prověrky záchranného programu a k uvolnění dalších peněz. Dnes to uvedl šéf euroskupiny Nizozemec Jeroen Dijsselbloem.

Ministři poprvé diskutovali také o tom, jak zajistit dlouhodobou udržitelnost řeckého dluhu. K věci se vrátí 24. května poté, co experti rozpracují varianty možných krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých řešení.

Řecký parlament v noci na dnešek uprostřed protestů přijal klíčové reformy penzijního systému a daní z příjmů. Reformy dnes Dijsselbloem před novináři označil za "jádro" souboru kroků, které mají řecké hospodářství postavit na nohy. Loni v létě dohodnutý třetí záchranný program Řecku poskytuje přístup k celkem 86 miliardám eur (2,3 bilionu Kč) výměnou za tvrdé reformy a privatizaci.

Spolu s blížící se dohodou o opatřeních, která mají být pojistkou při horším než předpokládaném výkonu řecké ekonomiky, by to mělo umožnit už měsíce odkládané dokončení první revize loňského záchranného programu.

Ona úsporná opatření "pro případ nouze" mají být podle představ euroskupiny přijata už nyní, spouštěna by ovšem byla automaticky jen v případě, že Řecko nedosáhne na hodnotu primárního přebytku určenou v rámci programu.

Témata:  EU Řecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy