Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit dusí britské hospodářství, eurozóně se naopak daří

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britské hospodářství zaostává za zlepšujícím se stavem eurozóny. Mohou za to obavy z brexitu a také růst inflace. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnily organizace IHS Markit a CIPS.

Index pro sektor služeb, který je považován za barometr zdraví firem v odvětví, za srpen klesl na 53,2 bodu z 53,8 bodu v červenci. Jde tak o nejhorší výsledek od loňského září. 

Zvýšily se sice výdaje spotřebitelů, podle obchodníků je to ale částečně dáno růstem cen potravin. Z rostoucí poptávky v Evropské unii těží jen zpracovatelský průmysl, který je ale pro britské hospodářství méně významný než služby. Prodej nových aut v Británii v srpnu klesl o 6,4 procenta na 76.433. Snížil se již pátý měsíc za sebou.

Zatímco ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,6 procenta, růst britské ekonomiky činil pouze 0,3 procenta.

Slabý výhled růstu ekonomiky zřejmě způsobí, že britská centrální banka, jejíž představitelé se sejdou k jednání příští týden, zřejmě ponechá úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni, a to navzdory růstu inflace. Ta byla v červenci na 2,6 procenta.

Témata:  Velká Británie eurozóna ekonomika Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy