Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obří nákup: Japonská skupina SofBank koupila britskou firmu ARM za 785 miliard Kč

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Japonská telekomunikační skupina SoftBank Group převezme britskou technologickou firmu ARM Holdings za 24,3 miliardy liber (785 miliard Kč).

Oznámily to dnes firmy, které tak potvrdily dřívější spekulace v médiích. Transakce podle britského ministra financí Philipa Hammonda ukazuje, že Británie zůstává atraktivním cílem pro investory i po brexitu.

Společnost ARM navrhuje čipy pro mobilní telefony a počítačové tablety, její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei. Její převzetí by mohlo být jednou z největších akvizicí v evropském technologickém sektoru a největší akvizicí firmy SoftBank, pro kterou je tento obchod ambiciózní sázkou na mobilní internet, napsala agentura Reuters.

SoftBank za každou akcii společnosti ARM zaplatí 17 liber v hotovosti. Kupní cena je tak o zhruba 43 procent vyšší než páteční závěrečná hodnota akcií na burze. SoftBank slíbila, že zachová značku ARM, obchodní model i organizační strukturu ARM, stejně jako ústředí firmy v Cambridge v centrální Anglii.

ARM je nejhodnotnější technologickou společností podle tržní hodnoty zapsanou na londýnské burze. List FT ovšem upozornil, že společnost ARM je vůči negativním dopadům takzvaného brexitu chráněna lépe než mnohé jiné britské firmy, a to díky svému významnému postavení v globálním čipovém průmyslu a příjmům v amerických dolarech.

Témata:  Velká Británie Japonsko ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy