Chemnitz

Německá policie

Uprchlík z kauzy vraždy v Chemnitzu bude propuštěn na svobodu

Svět

Chemnitz - Jeden z podezřelých ze zabití pětatřicetiletého Němce v Chemnitzu (Saské Kamenici), které vyvolalo řadu demonstrací, bude propuštěn z vazby. Jeho právník o dnešním rozhodnutí soudu informoval rozhlasovou a televizní stanici NDR a noviny Süddeutsche Zeitung. Druhý ze zatčených podezřelých je zatím ve vazbě. Po třetím podezřelém policie stále pátrá.

Německá policie

Štvanice v Chemnitzu? šéf kontrarozvědky zdůvodnil své tvrzení strachem z dezinformací

Svět

Berlín - Obavou z dezinformační kampaně zdůvodnil šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen své nedávné tvrzení, že video z Chemnitzu (Saské Kamenice), které má ukazovat útok na cizince, nemusí být pravé. Podle dnešní zprávy agentury DPA to uvedl ve čtyřstránkové zprávě, kterou zaslal ministrovi vnitra Horstovi Seehoferovi. Maassen kvůli kontroverznímu tvrzení, které nedokázal podložit žádnými důkazy, čelí výzvám k rezignaci z čela Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV).

Policie Německo

Co se doopravdy děje v Chemnitzu? Šéf kontrarozvědky prý nemá důkazy o štvanicích

Svět

Berlín - Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen nemá důkazy o tom, že se v Chemnitzu odehrály štvanice proti přistěhovalcům. Řekl to deníku Bild. Zpochybnil také video, které má jeden z takových útoků ukazovat. Nemusí podle něj být pravé. Politici nyní požadují, aby Maassen svá slova vysvětlil a doložil. Magazín Der Spiegel mezitím napsal, že nejvyšší státní zastupitelství v Sasku kvůli dění v Chemnitzu vede už 120 vyšetřování.

Německá policie

Svět

"Cizinci pryč!" Německá policie řeší další případy útoků na migranty

Berlín - Německá policie registruje další případy útoků na přistěhovalce. Jeden z nich se odehrál v Sasku, druhý v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Podobné případy sice ve spolkové republice nejsou výjimečné, ale nyní se jim kvůli dění ve východoněmeckém městě Chemnitz (Saská Kamenice) věnuje zvýšená pozornost.

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.

Migrace? To je matka všech problémů, posteskl si Seehofer kvůli Chemnitzu

Byznys

Berlín - Za "matku všech problémů" označil migraci německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) v souvislosti s napjatou situací ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici). Informuje o tom deník Die Welt, podle něhož se tak Seehofer vyjádřil na okraj setkání poslanců své Křesťanskosociální unie v braniborském Neuhardenbergu.

Německá policie

V Chemnitzu burácí koncert proti extremismu. Pryč s nacisty, skanduje dav

Svět

Chemnitz - Minutou ticha za zavražděného Daniela Hilliga začal v centru východoněmeckého Chemnitzu (Saské Kamenice) koncert proti rasismu a pravicovému extremismu. V publiku je podle prvních odhadů města na 50.000 lidí, tedy více než dvakrát tolik, než se čekalo. Dění v Chemnitzu, které vyhrotila právě vražda pětatřicetiletého Němce, z níž je podezřelá dvojice migrantů, nadále hýbe německou politickou scénou. Město v posledním týdnu zažilo řadu demonstrací, z nichž některé doprovodily výtržnosti a útoky na přistěhovalce.

Angela Merkelová

Svět

Násilí v Chemnitzu? Merkelová se zhurta pustila do radikálů

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) kritizovala sobotní demonstrace pravice v Chemnitzu (Saské Kamenici). Řadě lidí podle ní nešlo o vyjádření smutku, ale pouze o šíření nenávisti. Lidé i politici se tomu musí postavit. Sama se ale zatím město nedaleko hranic s Českem navštívit nechystá.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy