Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceme vytvářet silnější Evropu, shodly se Česko, Slovensko a Německo

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česko, Slovensko a Německo chtějí vytvářet silnější Evropu, která bude konkurenceschopná a zajistí bezpečnost. Ve společném prohlášení to dnes uvedli ministři zahraničí všech tří zemí Lubomír Zaorálek, Miroslav Lajčák a Sigmar Gabriel.

Smlouva z roku 1992 podle ministrů posílila politické, hospodářské i kulturní kontakty všech tří zemí a přispěla ke zlepšení jejich vztahů.

"Vzájemná důvěra, kterou naše země mezi sebou vybudovaly, nám umožnila, abychom se společně soustředili na zvládání aktuálních i budoucích výzev. Tato úzká, do budoucnosti zaměřená mezistátní spolupráce tím, že vytváří stabilitu a důvěru, podporuje rovněž proces evropské integrace," uvedli ministři.

EU se podle nich za posledních 25 let změnila, její význam ale zůstává. "Naše Evropská unie je projektem míru a svobody; jedinečným, mírovým spojením evropských států. Unie nabízí rámec pro pokojné řešení konfliktů a vytvořila též pevný základ pro naše vzájemné vztahy," uvádí se v prohlášení.

Silná Evropa je podle ministrů důležitá proto, aby mohla reagovat na výzvy, s nimiž se svět potýká. Žádný evropský stát podle nich není dost velký a silný na to, aby mohl sám řešit problémy, jako jsou změna klimatu, terorismus nebo migrace.

Témata:  Česká republika Německo Slovensko Lubomír Zaorálek Miroslav Lajčák Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy