Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEZ odmítá spekulace o politickém angažování

ČEZ
ČEZ
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ve štábu znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana byl přítomen tak generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, což vyvolalo otazníky. Energetický gigant se brání vyjádřením, že to nelze považovat za politicky angažované.

Beneš pro server iRozhlas už o víkendu odmítl, že šlo o nevhodné gesto. "Tykám si s Milošem Zemanem od počátku 90. let. V té době on začínal a já jsem s ČEZ neměl zdaleka nic společného," napsal serveru.

"Skupina ČEZ a jeho představitelé se vždy chovají apoliticky. Jednání generálního ředitele společnosti pana Daniela Beneše nelze považovat za politicky angažované. Nijak se osobně neangažoval v prezidentské volební kampani, byl pouze podpořit po skončení voleb prezidenta republiky a následně i pogratulovat k jeho znovuzvolení. Prezident republiky je hlavou státu - jedné z nejvyšších ústavních funkcí, ve které zastupuje všechny občany České republiky a stojí nad politickými stranami," řekl dnes mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Média v posledních letech častokrát spekulovala o tom, že svůj vliv v ČEZ chce navýšit současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Například loni v lednu Babiš uvedl, že zástupci ministerstva financí, které tehdy vedl, v dozorčí radě firmy hlasovali na konci roku 2016 proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení firmy. Byli ale přehlasováni a dozorčí rada před Vánocemi 2016 potvrdila ve funkci předsedy představenstva na další čtyři roky Beneše.

"Daniel Beneš se dlouhodobě cítí ohrožen v pozici ředitele ČEZ. Z těchto důvodů hledá silné spojence a jedním z nich by mohl být i prezident Miloš Zeman," domnívá se hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Témata:  ČEZ Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy