Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici už spřádají plány na neděli. Co budou dělat po volbách?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V pátek a sobotu proběhnou v Česku volby do Sněmovny. Neděle sice podle lídrů nejsilnějších stran už bude ve znamení politických jednání, čas na rodinu si ale najdou.

"Vím co budu dělat 21. října, to budu tady v Praze v hlavní kanceláři sledovat spolu s kolegy volební výsledky. Co budu dělat 22., to se teprve uvidí, bude to záviset na výsledcích a tom, jaká bude politická situace," řekl předseda ODS Petr Fiala. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek předpokládá, že bude buď odpočívat, nebo intenzivně jednat. "O tom rozhodnou volební výsledky. Strategii připravenou mám na všechny varianty, samozřejmě," řekl.

"Zatímco řada politiků bude vyspávat z žalu nebo z radosti, tak my máme i v povolební strategii přesný harmonogram, takže už druhý den zasedá parlamentní tým Pirátů a začínáme řešit realizaci strategie," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek věří, že v neděli bude domlouvat schůzky s ostatními politickými stranami a že se sociální demokracie bude podílet na sestavování vlády. "Dne 22. října budu určitě spát bez budíku," řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. K politickým jednáním je ale připraven. "Já jsem člověk flexibilní a schopný reagovat," doplnil.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se chce rychle zapojit do jednání o vzniku vládní koalice. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že má v neděli výkonný výbor. "Takže připravíme ustavující jednání klubu, které bude 24.," řekl. "Pravděpodobně mě výkonný výbor pověří, abych připravil pro plénum politický cíl daný výsledkem voleb a nepřekročitelné podmínky pro jednání," dodal.

Další politici by rádi věnovali část svého času rodině, které se nemohli věnovat v době kampaně. "Plánuju, že bych byl doma, uvidíme, jak to bude probíhat v sobotu," řekl o svých plánech na neděli předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Chci být v maximální možné míře s rodinou," dodal volební lídr hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Jan Farský. Nedělní program lídra Zelených Matěje Stropnického bude záviset na výsledku voleb. Rychlé dojednání vládní koalice nečeká. 

Témata:  Andrej Babiš Lubomír Zaorálek Ivan Bartoš Miroslav Kalousek Svoboda a přímá demokracie Vojtěch Filip Jan Farský Matěj Stropnický volby 2017 volby

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy