Články k tématu: pečivo

Plíseň na potravinách: Kdy jídlo můžeme sníst a kdy je lepší ho vyhodit?

22.02. 16:37

Známe to asi všichni. Co dělat s ovocem, když se na něm objeví plíseň? Většina z nás zřejmě problematický kousek vyřízne a zbytek prostě sní. Jenže podle expertů je to velká chyba.

Tmavé versus bílé pečivo: Nenechte se v obchodě nachytat na triky výrobců

21.02. 09:57

Výběr zdravého pečiva může být pořádný oříšek. V dnešních obchodech narazíme na regály plné chlebů, rohlíků a dalších druhů pečiva, mezi kterými je velmi obtížné se zorientovat. I proto je dobré předem vědět několik zásadních věcí.

Za pečivo zaplatíme více. Mlynáři zdražili mouku, pekárny už reagují

15.10. 16:51

Mlynáři zdražili za posledních několik měsíců cenu mouky o 1000 korun na tunu, tedy o pětinu, řekl dnes novinářům výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Malé a řemeslné pekárny již své výrobky zdražily o deset až dvacet procent, střední a velké zatím jednají s obchodními…

reklama

Češi si opět připlatí? Letos zdraží pečivo, varují mlynáři

07.08. 14:27

Praha - Společenstvo mlynářů a pekařů dnes oznámilo, že pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Cena pšenice kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu.

Schováváte si pečivo do lednice nebo mrazáku? To rozhodně není dobrý nápad

12.06. 11:06

Pečivo je jednou z nejstarších potravin na světě a i přes moderní výrobní postupy nevydrží čerstvé déle, než několik hodin. Po několika dnech navíc okorá, ztvrdne a zplesniví. Z tohoto důvodu jej velká část lidí dává při větších nákupech do lednice nebo mrazáku. Je to ale bezpečné?

Potravináři testovali pečivo nebo kávu. Jak test dopadl?

Aktualizovali jsme 24.5.2018, 22:22, 24.05. 13:33

Praha - Obsah toxické látky akrylamid v pečivu, instantní kávě či snídaňových cereáliích na českém trhu nepřekračuje tzv. porovnávací hodnoty stanovené novým nařízením Evropské komise. Vyplývá to z testů Potravinářské komory, jejichž výsledky dnes zveřejnila komora na tiskové konferenci.…

Konec chleba v Česku? Evropská komise měla plán, který by pobouřil Čechy

Aktualizovali jsme 20.5.2018, 22:02, 20.05. 12:47

Praha - Dubnové nařízení Evropské komise ohledně karcinogenního akrylamidu v potravinách vneslo obavy mezi pekaře. Testy ovšem ukázaly, že hodnota nebezpečných látek se pohybuje pod stanovenou normou. Pekaři a cukráři navíc upozorňují, že škodlivým může být pouze připálený chleba.

Jak poznat, že trpíte alergií na lepek? Udělejte si tento test

Aktualizovali jsme 20.2.2018, 12:54, 20.02. 08:07

Máte zdravotní problémy a nevíte, jaká je jejich příčina? Můžete mít alergii na lepek nebo-li gluten, což je směs dvou bílkovin, která se nachází společně se škrobem v některých obilninách (pšenice, žito, ječmen). A v těle vám může nadělat pěknou paseku.

Nebezpečí jménem celiakie? Vánoce znamenají další starosti

Aktualizovali jsme 10.12.2017, 15:47, 10.12. 09:44

Praha - Bezlepková dieta stojí měsíčně asi o 3000 korun víc než běžná zdravá strava. A o Vánocích tato nemoc znamená jiné cukroví, vánočka nebo třeba strouhanka na kapra. Kromě celiakie existuje i alergie na pšenici.

Vědci konečně našli odpověď na zapeklitou hádanku. Proč chleba padá na zem namazanou stranou?

04.12. 08:22

Vtipkuje se o tom už desítky let, problém je, že většinou jde o pravdivou událost. Ať chceme nebo ne, pokud spadne chléb na zem, tak je to namazanou stranou. A otázka proč trápí vědce už několik desetiletí. Nyní se však výzkumný tým z manchesterské univerzity konečně rozhodl tuto záhadu…

Pověstný chléb ze Sardinie se konečně dostalo náležité pocty

Aktualizovali jsme 11.11.2017, 18:56, 11.11. 16:55

Cagliari (Itálie) - Pověstný sardský chléb carasau si konečně vydobyl místo v uznávaném slovníku italštiny Zingarelli. Příprava chleba není jednoduchá. Do hor si ho s sebou v minulosti brávali pastevci, kteří zůstávali dlouhé měsíce mimo domov.

Pekař z Nice bojuje za záchranu tradičního francouzského croissantu, chce označení původu

13.10. 09:41

Nice - Až 85 procent croissantů, které si dnes Francouzi kupují, je vyrobeno průmyslově. Pekař Frédéric Roy (46) z jihofrancouzského města Nice chce zachránit řemeslnou výrobu tradičního zavinutého rohlíku. Vyzval proto k vytvoření speciálního označení původu, které spotřebitelům zaručí, že…

Německý soud řešil kuriózní spor: Je suchá houska a káva snídaně?

03.10. 08:46

Münster - Soud v západoněmeckém Münsteru se neztotožnil s názorem finančního úřadu, podle kterého suchá houska a nápoj tvoří plnohodnotnou snídani, kterou zaměstnavatel musí zdanit. O neobvyklé kauze informuje server Spiegel Online.

Pekaři si stěžují: Řetězce platí za rohlíky dlouhodobě málo

27.08. 11:47

Praha - Ceny, které dostávají pekaři od obchodních řetězců za rohlíky, jsou podle předsedy Svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromíra Dřízala dlouhodobě podhodnocené. Shoduje se tak s Pavlem Filipem ze Svazu průmyslových mlýnů.

Zeman lhal? Obchodníci odmítají slova o vysokých maržích u pečiva. Nevíme, kde na to přišel

25.08. 14:59

Praha - Prezident Miloš Zeman kritizoval řetězce a prohlásil, že zisková marže u rohlíků byla před 15 lety 13 procent, dnes je 67 procent, což je zisk snů. Svaz obchodu a cestovního ruchu taková slova odmítl. Přidaly se k němu i samotné obchody.

Novinka na českém trhu: "Červený chléb" má antioxidačními účinky

01.07. 15:51

Brno - V pekárnách se od letošního května objevil nový druh pečiva, kterému se přezdívá Karkulka. Má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější. Stogramová bulka stojí 6,70 koruny, chléb o hmotnosti 350 gramů 29 korun.

Venezuelu trápí nedostatek jídla, v zemi zuří "chlebová válka"

21.03. 13:41

Caracas - Venezuela by mohla být díky ropě a dalším nerostným urovinám jednou z nejbohatších zemí světa, socialismus ji však přivedl na ekonomické dno. Chybí už i základní potraviny včetně chleba.

Pekaři vyráběli místo chleba jiné pečivo. Policie je zatkla

17.03. 13:40

Caracas - Venezuela se potýká s hlubokou ekonomickou krizí, kdy chybí už i základní potraviny. Vláda socialistického prezidenta Nicoláse Madura hrozí, že převezme kontrolu nad pekárnami v hlavním městě, aby se zajistilo, že se bude péct více chleba. Úřady již zatkly čtyři pekaře za to, že vyráběli…

Koncern Agrofert buduje v Německu pekárnu za miliardy

28.02. 11:19

Praha - Podle informací Hospodářských novin (HN) buduje koncern Agrofert v Německu pekárnu za 8,5 miliardy korun, bude vyrábět balené a předpečené pečivo. Část výrobních linek má být v provozu letos na podzim.

Nový přístup k hubnutí? Neexistují dobré nebo špatné potraviny, ukázal výzkum

Aktualizovali jsme 19.2.2017, 22:23, 19.02. 10:49

Londýn – Jistě to sami znáte – když chcete zhubnout, jako první omezíte sladkosti a pečivo, alespoň to světlé. Vědci teď zveřejnili studii, která naznačuje, že neexistuje žádná „dobrý“ nebo „špatný“ chléb. Podle vědců jde spíše o to, že každý reaguje na to, co jí, vlastním jedinečným způsobem.

Český chleba patří k nejlevnějším v Evropě, přesto se mu nedaří

24.10. 13:46

Praha - Argument "chleba levnější nebude" je mezi Čechy velmi oblíbený, ačkoliv realita ukazuje pravý opak. V rámci Evropské unie je tato potravina u nás jedna z nejlevnějších. Přesto o ni Češi ztrácí zájem.

reklama

Fotogalerie