Kultura

Margot Kidderová

Zemřela Margot Kidderová, herečka z filmu o Supermanovi

Kultura

Washington - Ve věku 69 let zemřela americká herečka kanadského původu Margot Kidderová, kterou proslavila především hlavní ženská role ve filmovém zpracování komiksu Superman. Účinkovala rovněž v řadě amerických seriálů a známá byla i jako levicová politická aktivistka. Podle agentury Reuters dnes o jejím úmrtí informoval pohřební ústav v americkém státě Montana.

Cate Blanchettová

Cate Blanchett stála v čele protestu za rovnoprávnost žen

Kultura

Cannes - Dvaaosmdesát umělkyň včetně herečky Cate Blanchettové a režisérky Agnés Vardaové dnes při symbolickém protestu na červeném koberci mezinárodního festivalu v Cannes vyzvalo k rovnosti v odměňování mužů a žen nejen ve filmové branži. Informovala o tom agentura AFP.

Ilustrační foto

Kultura

Francouzský muzikant Aznavour má zlomenou ruku

Paříž - Francouzský zpěvák arménského původu Charles Aznavour si dnes při pádu ve svém domě zlomil ruku. Stav umělce, který na konci května oslaví 94. narozeniny, není ale podle jeho mluvčí vážný, informovala agentura AFP. V dubnu zpěvák kvůli bolesti zad musel zrušit koncert v Rusku.

Eurovision Song Contest

Zpěvák Mikolas Josef dostal Česko podruhé v historii do finále Eurovize

Kultura

Lisabon - Český zpěvák Mikolas Josef se zúčastní sobotního finále mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Spolu s dalšími devíti soupeři postoupil z dnešního semifinále, při kterém vystoupili zástupci 19 zemí. Je to teprve podruhé v historii, co zástupce Česka bude zpívat ve finále této soutěže.

filmy

Kultura

V Cannes odstartoval prestižní filmový festival

Cannes (Francie) - V jihofrancouzském letovisku Cannes dnes večer začal 71. ročník slavného filmového festivalu. Přehlídku oficiálně zahájili americký režisér Martin Scorsese a předsedkyně poroty, australská herečka Cate Blanchettová. V oblíbeném kině na pláži nedaleko festivalového paláce dnes pořadatelé od 21:30 SELČ jako poctu zesnulému režisérovi Miloši Formanovi promítnou jeho snímek Hoří, má panenko.

Richard Krajčo a Kryštof

Kryštof ukázal v novém klipu vyprodaný Strahov

Kultura

Praha - Kapela Kryštof natočila během koncertu na Strahově videoklip k novému singlu Naviděnou. Jedná se o další o zajímavý počin, který stále jedna z nejpopulárnějších kapel české hudební scény právě představuje.

kamera

Ve věku 86 let zemřel italský režisér Ermanno Olmi. Proslul snímky s neherci

Kultura

Řím - Ve věku 86 let dnes zemřel režisér a scénárista Ermanno Olmi. S odvoláním na jeho rodinu o tom informovala agentura APA. Olmi proslul neorealistickými poetickými snímky, v nichž často obsazoval neherce. Zemřel v nemocnici v malém městečku Asiago na severu Itálie, kde byl hospitalizován od pátku. Už delší dobu byl nemocný.

Koncert, ilustrační foto

Kultura

Český zpěvák se zotavuje ze zranění, vyzkoušel si pódium pro Eurovizi

Lisabon/Praha - Český zpěvák Mikolas Josef, který se v neděli v portugalské metropoli zranil při zkoušce na píšňovou soutěž Eurovize, si dnes v Lisabonu znovu vyzkoušel své chystané vystoupení. Organizační tým i sám zpěvák jsou s výkonem spokojeni, poraněná záda ho sice stále trochu bolí, přesto vydal stoprocentní výkon. ČTK to sdělil kreativní producent České televize Jan Potměšil.

Kino, ilustrační foto

Účastníci festivalu v Cannes budou vyzváni, aby nikoho sexuálně neobtěžovali

Kultura

Cannes - Nadcházející filmový festival ve francouzském letovisku Cannes bude mít vlastní kampaň proti sexuálnímu obtěžování. Účastníci budou dostávat letáky požadující "vhodné chování", případným obětem či svědkům sexuálního obtěžování pak bude k dispozici horká linka. Právě na této přehlídce americký filmový producent Harvey Weinstein, jehož aféra stála na začátku globální kampaně proti sexuálnímu obtěžování, před 20 lety údajně znásilnil jednu z hereček.

Juraj Jakubisko

Pohádka Perinbaba 2 už pomalu vzniká, hotová by měla být do konce roku

Kultura

Praha - Necelou půlhodinu z připravované pohádky Perinbaba 2 natočil režisér a scenárista Juraj Jakubisko. Od loňska pořídil na Slovensku, Moravě i v Průhonicích podzimní a zimní scény, koncem května se chystá do ateliérů a pak bude opět pracovat v kouzelné krajině na Spiši. Se snímkem navazujícím na úspěšný projekt z poloviny 80. let by mohl být podle svého odhadu hotov do konce roku.

Koncert, ilustrační foto

Kultura

Hudebník Waters se na pražském koncertě vysmál Trumpovi i Putinovi

Praha - Baskytarista a zpěvák Roger Waters v pátek na koncertu v pražské O2 areně představil písně z nejúspěšnějších alb Pink Floyd i ze svého posledního sólového alba Is This the Life We Really Want?. Levicově orientovaný umělec se za pomoci efektní projekce zejména ve druhé polovině programu kriticky vyjádřil k současné světové politice. Podle pořadatelů představení aplaudovalo 15.000 lidí. Druhý pražský koncert se na stejném místě uskuteční v sobotu.

Koncert, ilustrační foto

ABBA se vrací! Nahrála dvě nové písně, živé koncerty nechystá

Kultura

Stockholm - Legendární švédská popová skupina ABBA nahrála poprvé od 80. let dvě nové písně. Vystoupit spolu znovu živě na koncertním pódiu ale čtveřice nehodlá, informovala s odvoláním na jejich mluvčí agentura AP. Premiéra jedné ze dvou písní, která nese název I Still Have Faith in You, je plánována na prosinec.

Obrazce na planině Nazca

V Peru našli největší rituální místo dětských obětí

Kultura

Lima - Nejvíce dětí při jednom rituálů obětovali pravděpodobně před 550 lety obyvatelé předkolumbovské Ameriky zvaní Chimuové na severu Peru. Archeologové tam nalezli na jednom místě na 140 dětí, které byly podle nich zřejmě pohřbeny v jeden den spolu s dvěma stovkami mladých lam. Informoval o tom ve čtvrtek server časopisu National Geographic.

Film, ilustrační foto

Hynek Bočan chce natočit film o blanických rytířích

Kultura

Praha - Nejnovějším počinem filmaře Hynka Bočana, který 29. dubna oslaví osmdesátiny, by mohl být snímek, na jehož scénáři už dlouho pracuje se spisovatelem Jiřím Stránským. Příběh odehrávající se v minulosti i v současnosti je založen na tom, že jakýmsi omylem vyjedou blaničtí rytíři zachránit českou zemi. Nejprve však vyšlou pětičlennou rozvědku, která naráží na neplechy a nectnosti, které řeší po svém. Budoucnost snímku je však nejistá.

Miloš Forman

Kultura

MFF KV bude letos ve jménu Formana a Hanzlíka

Karlovy Vary - Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary uctí památku nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana a jako zahajovací film uvede jeho snímek Lásky jedné plavovlásky. Novinářům to dnes řekl prezident festivalu Jiří Bartoška. Cenu prezidenta festivalu za umělecký přínos české kinematografii dostane herec Jaromír Hanzlík. Festival při této příležitosti uvede snímek Bloudění z roku 1965 Antonína Máši a Jana Čuříka. Podle Bartošky rozpočet festivalu bude asi 140 milionů Kč. Letošní 53. ročník tradiční přehlídky se koná od 29. června do 7. července.

Verner Troyer

Zemřel Verne Troyer. Nejmenší herec na světě

Kultura

Los Angeles (USA) - Ve věku 49 let zemřel v americkém Los Angeles herec Verner Troyer, známý hlavně z filmové parodie o superagentovi Austinu Powersovi. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na informaci rodiny.

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy