teroristické útoky v Rusku

Vladimir Putin

Západ varoval před terorem v Rusku. Putin to nebral vážně

Svět

Rusové zjevně podcenili zahraniční varování ohledně možného teroristického útoku. Prezident Vladimir Putin ještě v úterý podotkl, že Západ se tak snaží zastrašit a destabilizovat ruskou společnost. V pátek ale došlo k útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy, který si vyžádal přes 130 mrtvých. Tragická bilance navíc stále nemusí být konečná.

Ruská policie, ilustrační fotografie.

Rusové tvrdí, že dopadli pachatele pátečního teroru. Obětí je přes 60

Svět

Rusko v sobotu oznámilo zadržení osob podezřelých z provedení pátečního teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy, který si vyžádal desítky mrtvých a zraněných. Ruské úřady naznačují, že útočníci měli namířeno na Ukrajinu. K odpovědnosti za útok se však otevřeně hlásí islamisté. I podle amerických tajných služeb jej provedl Islámský stát.

Ruská policie, ilustrační fotografie

V Rusku zatkli policejního důstojníka, měl pomáhat teroristům při útoku na metro

Svět

Ruské úřady zadržely vysoce postaveného policejního důstojníka z převážně muslimského Dagestánu na jihu Ruska kvůli podezření, že byl zapleten do teroristických útoků v moskevském metru. Oznámili to dnes vyšetřovatelé federální kriminální ústředny. Útoky, spáchané sebevražednými atentátnicemi v ranní špičce 29. března 2010, si vyžádaly čtyři desítky mrtvých a přes sto zraněných, připomněl list Vedomosti.

Ilustrační foto

Islámský stát udeřil v Rusku. Strašlivý útok zaznamenala kamera

Svět

Teroristická skupina Islámský stát (IS) se přihlásila k úternímu útoku na policisty ve městě Magas, které je správním střediskem jihoruského Ingušska. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na webovou stránku využívanou IS. Při incidentu přišel o život jeden policista a jeden z útočníků byl zabit.

Islámský stát

Ruská buňka IS chystala bombové útoky, tajná policie ji rozprášila

Svět

Petrohrad - Ruská tajná služba (FSB) zadržela v Petrohradu sedm členů teroristické organizace Islámský stát. Podle kontrarozvědky chtěli 16. prosince spáchat atentát na jednu z církevních budov. Na dalších místech s větším počtem lidí pak připravovali výbušná zařízení.

Kino, ilustrační foto

Rus ze vzteku kvůli filmu najel autem s výbušným materiálem do kina

Svět

Jekatěrinburg - Film Matilda režiséra Alexeje Učitěle o románku mezi následníkem ruského trůnu, pozdějším posledním carem Mikulášem II., a petrohradskou baletkou Matildou Kšesinskou vyvolává v Rusku bouřlivé reakce. Jeden muž se rozzuřil natolik, že dnes ráno terénní dodávkou naloženou plynovými bombami a sudy s benzinem najel do kina v Jekatěrinburgu na Urale.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy