Svjatlana Cichanouská

Svjatlana Cichanouská

Nemocný Lukašenko? Připravme se na jakýkoli scénář, nabádá Cichanouská

Svět

Běloruská lídryně opozice Svjatlana Cichanouská dnes napsala, že je potřeba se připravit "na jakýkoli scénář". Uvedla to v návaznosti na zvěsti o zdravotním stavu Alexandra Lukašenka, který má podle spekulací blíže neupřesněné problémy. To podtrhuje i fakt, že se několik dní neobjevil na veřejnosti.

Svjatlana Cichanouská

V Minsku soudí v nepřítomnosti Cichanouskou a další opoziční vůdce

Svět

V Minsku dnes začal soud s běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou a čtyřmi dalšími opozičními předáky, kteří jsou obžalováni mimo jiné z vlastizrady, vytvoření extremistické skupiny nebo spiknutí za účelem neústavního převzetí moci. Všichni obžalovaní jsou v zahraničí, souzeni jsou v nepřítomnosti, napsal server Zerkalo a dodal, že Cichanouská se právě účastní Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. USA dnes vůči Bělorusku přijaly nové sankce.

Svjatlana Cichanouská

Cichanouská označila v Bělorusku chystaný proces s ní za frašku

Svět

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská dnes označila proces, který s ní v úterý začíná v její nepřítomnosti v Minsku, za frašku a pomstu běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka. Uvedla to v rozhovoru s agenturou AFP ve švýcarském Davosu, kde se účastní Světového ekonomického fóra. Cichanouská podle stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) čelí společně s dalšími lidmi obviněním z vlastizrady nebo spiknutí za účelem uchvácení moci.

Svjatlana Cichanouská

Svět

Fiala s Cichanouskou odsoudili Lukašenkovu podporu ruské agresi

Premiér Petr Fiala (ODS) s hlavní představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou odsoudili podporu, kterou běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašensko poskytuje Rusku při jeho agresi vůči Ukrajině. Fiala to dnes uvedl na twitteru po setkání s Cichanouskou. Podpořil také záměr vytvořit v Česku kancelář běloruské opozice.

Svjatlana Cichanouská

Kyjev má právo reagovat na vzdušné údery z Běloruska útokem, míní Cichanouská

Svět

Ukrajina by byla v právu, kdyby zareagovala útokem na vzdušné údery z běloruského území, kterým od začátky ruské invaze čelí. Zpravodajskému portálu Ukrajinska pravda to řekla hlavní představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Podtrhla, že přestože režim v Minsku propůjčuje Rusku běloruské území k útokům na Ukrajině, mnozí Bělorusové proti válce na Ukrajině protestovali a snaží se jí zabránit.

Svjatlana Cichanouská

Cichanouská lituje, že běloruská opozice nedostala pozvání na setkání EPC

Svět

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská dnes vyjádřila politování nad tím, že zástupci běloruské opozice nebyli přizváni na čtvrteční zasedání Evropského politického společenství (EPC) v Praze. Na prvním setkání v novém formátu se sešly přes čtyři desítky evropských státníků, pozvání nedostaly Rusko ani Bělorusko.

Svjatlana Cichanouská

Domov

Zeman přijal Cichanouskou, mluvili o běloruském domu nebo vízech

Prezident Miloš Zeman přijal vůdkyni běloruské opozice Svjatlanu Cichanouskou. Na twitteru a webu Pražského hradu to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman podle něj podpořil uvolnění vízových restrikcí pro běloruské studenty a zkritizoval odsouzení politických vězňů v Bělorusku. Podpořil také vytvoření běloruského domu v Praze.

Svjatlana Cichanouská

Na pozvání Knihovny Václava Havla přijede běloruská aktivistka Cichanouská

Domov

Běloruská politička a aktivistka Svjatlana Cichanouská a britský odborník na výzkum dezinformací Peter Pomerantsev budou příští týden hosty Evropských dialogů Václava Havla. Ve dnech 10. a 12. května budou v Praze a Brně diskutovat s českými specialisty a intelektuály na mezinárodní konferenci Knihovny Václava Havla Pravda a demokracie. Knihovna to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Svjatlana Cichanouská

Bělorusko chce zavést trest smrti za čin, kvůli němuž stíhá i Cichanouskou

Svět

Běloruský parlament přijal návrh novely zákona, která předpokládá uložení trestu smrti za pokus o spáchání teroristického činu v případě, že soud shledá určité přitěžující okolnosti. Na základě článku, který má novela rozšířit, běloruské úřady stíhají například kandidátku na prezidentský úřad v minulých běloruských volbách Svjatlanu Cichanouskou a další zástupce opozice, uvedl internetový portál Meduza.

Svjatlana Cichanouská

Běloruský soud poslal manžela Svjatlany Cichanouské na 18 let do vězení

Svět

Běloruský soud dnes poslal blogera a manžela vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské na 18 let do vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Informovala o tom běloruská státní tisková agentura BelTA. Sjarhej Cichanouski obvinění odmítl a jeho žena verdikt označila za pomstu. Tribunál dnes odsoudil k dlouholetým trestům rovněž pět dalších opozičních aktivistů a kritiků běloruského režimu. Západ verdikty odsoudil.

Jakub Kulhánek

Domov

Kulhánek odsoudil tvrdé tresty pro běloruské opoziční aktivisty

Dnešní odsouzení manžela vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské k 18 letům vězení a uložení dlouholetých trestů dalším pěti opozičním aktivistům a kritikům režimu označil český ministr zahraničních věcí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) za opovrženíhodné. Na twitteru uvedl, že Evropská unie by měla připravit další sankce. Podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) připomíná rozsudek praktiky totalitních 50. let v Československu.

Svjatlana Cichanouská

Cichanouské vadí, že si Merkelová telefonuje s Lukašenkem

Svět

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská dnes kritizovala odcházející německou kancléřku Angelu Merkelovou za nedávné telefonické rozhovory s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Na běloruský lid to podle ní působí velmi zvláštně.

Svjatlana Cichanouská

Cichanouská vyzvala Rakousko, aby se více postavilo Lukašenkovi

Svět

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská vyzvala rakouskou vládu a společnosti působící v Bělorusku, aby mnohem více podpořily její stoupence a spojence v boji s autoritářským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Cichanouská to prohlásila ve společném rozhovoru s rakouskými deníky Kleine Zeitung a Die Presse v předvečer konání videokonference o Bělorusku pořádané právě Rakouskem.

Svjatlana Cichanouská

Finance od MMF nesmí dostat Lukašenko, apeluje Cichanouská

Svět

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která byla loni úřady donucena opustit Bělorusko, vyzvala Mezinárodní měnový fond (MMF), aby zastavil finanční pomoc mocenskému aparátu v Minsku. Napsala to dnes agentura DPA, podle níž o to Cichanouská požádala generální ředitelku fondu Kristalinu Georgievovou.

Svjatlana Cichanouská

Rusko podle RIA Novosti vyřadilo Cichanouskou ze seznamu hledaných osob

Svět

Rusko vyřadilo vůdkyni běloruské opozice Svjatlanu Cichanouskou ze svého seznamu hledaných osob. Informovala o tom dnes agentura RIA Novosti s odvoláním na sdělení ruského ministerstva vnitra, podle něhož se tak stalo na základě rozhodnutí iniciátora, kterým byly běloruské úřady.

Svjatlana Cichanouská

Cichanouská se kvůli hrozbě vězení nechce vrátit do Běloruska

Domov

Přední představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská se zatím nechce vrátit do Běloruska, v budoucnu ale ano. Chce být zástupkyní státu na mezinárodním poli a žádat o podporu, což by v případě návratu nemohla. "Jakmile přejedu hranici, okamžitě se dostanu do vězení," řekla na dnešní tiskové konferenci po jednání s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími zástupci horní komory.

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko

Svět

Cichanouská: Lukašenko není legitimní prezident

Bělorusku pomohou jedině nové, spravedlivé volby, ve kterých si země bude moci zvolit opravdového prezidenta, protože Alexandr Lukašenko ztratil veškerou legitimitu. Prohlásila to dnes ve Varšavě podle polských médií vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská po jednání s premiérem Mateuszem Morawieckým.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy